Tuesday, February 16, 2016

Membuat Nasi Lemak Malaysia


Bahan Utama Resep Nasi Lemak Malaysia:
  • Beras 250 gram ( cuci bersih lalu rendam selama 1 jam)
  • Santan kara 180 mili liter ditambah dengan air sebanyak 700-800 mili liter.
  • Garam 1 sendok teh.
  • Daun pandan 1 lembar ( simpul )
  • Daun salam 3 lembar
  • Daun jeruk 3 lembar
  • Jahe 2 ruas ( iris tipis )
  • Serai 1 batang ( iris tipis )


Bahan Pelengkap Nasi Lemak Malaysia :

  • Sambal Goreng (Optional)
  • Ikan bilis Goreng.
  • Telur rebus.
  • Kacang tanah goreng.
  • Ayam Taliwang atau Ayam percik.
  • Mentimun iris.


Cara Membuat Nasi Lemak Malaysia Tradisional :

  • Langkah awal siapkan panci, kemudian masukkan santan dan semua bumbu bahan rempah.
  • rebus dengan api sedang sambil sesekali di aduk-aduk hingga santan mendidih.
  • Selanjutnya masukkan beras, aduk-aduk kembali hingga mengental dan santan mengering. lalu tuangkan nasi ke dandang kukusan dan kukus selama 30 menit atau hingga nasi matang.
  • Nasi Lemak malaysia siap disajikan dengan bahan pelengkap.


Cara Membuat Nasi Lemak Malaysia Dengan Rice Cooker :
  • Langkah awal , didihkan terlebih dahulu santan cair dari 180 mili liter santan kara dengan ditambahkan air 700-800 mili liter bersama rempah-rempah didalam panci dengan menggunakan api sedang.
  • Setelah itu masukkan santan ke dalam rice cooker dan beras. masak dengan rice cooker hingga matang. kenapa santan harus didihkan terlebih dahulu bertujuan agar wangi santan sedapnya keluar dan rasanya tidak hambar.
  • Nasi Lemak malaysia Rice cooker siap disajikan dengan bahan pelengkap.

No comments:

Post a Comment